15 Eylül 2014 Pazartesi

Kırmızı Üniformalılar - John Scalzi




Neciymiş diye başladığımız bir kitabın daha sonuna geldik. John Scalzi'yi Yaşlı Adamın Savaşı serisi ile tanıyorsunuzdur (okumak henüz nasip olmadı). Scalzi yine bir bilimkurgu kitabıyla çıkıyor karşımıza.Peki neciymiş bu kitap ?Hemen ona gelelim.

Kitap hepimizin bildiği ünlü Star Trek dizisindeki gariban, sahnede göründüklerinde
öleceğinden şüphe duyulmayan kırmızı üniformalıları konu alıyor.Bu garibanları ekranda birkaç saniye gösterip izleyiciye reklam öncesi az bir heyecan yaşatsın diye kafalarını patlatıp abuk subuk yaratıklara yem ediyorlar ama ya o insanların kurgu evrenindeki hayatları ? Sevdikleri ? Geçmişleri ? Gelecekleri ? Babam böyle pasta yap...Neyse işte Star Trek dizisindeki ölmek için varolan garibanların başrolde olduğu bir kitap bu.Tabii ki Star Trek evreninde değiliz ama oldukça yakın bir evren bu bahsettiğimiz.Bu kırmızı üniformalılardan biri "Neden bütün talihsizlikler bizi buluyor ?" sorusunun cevabını arıyor.

Kitap Scalzi'nin dandik bilimkurgu dizilerine bir eleştirisi diyebiliriz.Her kitabında böyle mi bilmiyorum ama absürd olaylar dizisini mizahi bir üslupla harmanlayıp okuyucunun beğenisine sunmuş bu kitapta.Keyifli bir üslubu var, okurken kahkaha attığınız kısımlar oluyor.Okurken gerek sahneler, gerek diyologlara bakınca acaba Scalzi bu kitabı sürekli eleştirdiği dizilere karşı bir dizi haline getirme amacıyla mı yazdı diyordum okurken zira sunuş tarzı okurken aklınızda absürd bir dizi fikri oluşturuyordu.Ve evet Scalzi'nin kitabı bir mini dizi olarak izleyiciye sunulacakmış.Dediğim gibi zaten bunu kitabı okurken hissediyordunuz.

Kitap dediğim gibi eğlenceli bir kitaptı.Kurnazca iğnelemeler taşıyan, elinize aldığınızda keyifle okuyacağınız ince bir mizah ürünü.Ama eksileri de var.Kitabın bir kısmını Scalzi’nin sonradan eklediği 3 ayrı ek oluşturuyor.Kitap bittikten sonra bu kısımları okuyoruz ve bu 3 ek kısım gerçekten sıkıcıydı.Tavsiyem ilk ikisini atlayıp son hikayeyi okuyup romanı sakince yere bırakın.Merak etmeyin ilk 2 ek kısmı okumazsanız bir şey kaybetmeyeceksiniz.Bu ek kısım da Scalzi’nin kendini tatmin ve biraz da bahane bulmak için eklediği kısımlar.

Özetle ben sevdim bu kitabı.Siz de okuyun derim.

8/10

2 yorum:

  1. Şu the walking dead resmi güldürdü beni bayağı. Otostopçunun Galaksi Rehberi gibi absürt komedi ve bilim kurgunun harmanlandığı tarzda sanırım kitap.

    YanıtlaSil
  2. Evet hocam absürt bilim-kurgu. Douglas Adams'a yaklaşamaz belki ama yine de eğlenceli bir kitap.

    YanıtlaSil