17 Mart 2018 Cumartesi

Dönüş - Robert Charles Wilson



Uzun zaman oldu...

3 yıl gibi bir süre kitap yorumu yazmayı bırakmıştım ve pek az kitap okudum bu süreçte. Okul vs gibi etkenler etkili olmuştu bunda. Biraz da hevesim kaçmıştı açıkçası. Ama yeniden buralardayım.

Blog'u genel olarak incelerseniz fantastik-bilimkurgu ağırlıklı okuduğumu farketmişsinizdir. Dönüş kitabının kapağını ilk gördüğümde içimde bir kıpırtı oluştu. Uzun süredir ayrı kaldığım kitaplara yeniden başlama hevesi doğurdu açıkçası bende. Konusunu da araştırmamıştım halbuki. Gel zaman git zaman bu kitabı da biraz uzun sürede okudum açıkçası. İşe gidiş gelişlerde uykusuz halde elime Kindle almayı gözümün kestiği zamanlara yayarak okudum. Son 2 saatlik kısmı hariç tabii.


Dönüş yapısal olarak insanı oldukça içine çekebilen bir kitap arkadaşlar bakmayın benim uykusuz vakitlerimde çok okumadığıma. Öyle bir kitap ki içindeki "flashback"lerle iki ayrı kitabı, açacak olursak bir serinin iki kitabının tek potada eritilip flashbackler ile iki ayrı heyecanı sunduğu bir kitabı tutuyoruz elimizde. Kitabın bazı bölümleri hikayenin şimdiki zamanını aktarırken bazı bölümleri ileri tarihli ve anlam veremediğimiz bambaşka bir koşuşturmacayı içeriyor. Dolayısıyla bu size iki ayrı kitabın farklı heyecan ve merak unsurlarının peşinde koştuğunuz iki kitapmış gibi geliyor.

Hikayeden çok değil, birazcık bahsedelim değil mi?

Bu yazıyı okurken o güzel semadaki yıldızların bir anda kaybolduğunu düşünün. Varolan yıldızların bir anda kaybolduğunu. Ne düşünürdünüz? Panik olur muydunuz?

Hikayemiz 3 çocuğun olağan yaşantısını sürdürürken bir gece yıldızları son kez görüşünü ve devamında olanları konu ediniyor. Öyle ki bu kayboluş kitapta bize adı insanlar tarafından ne oldukları veya olup olmadıklarını dahi kestiremediğimiz "Varsayımsallar" nedeniyle dünyamızın bir kabuk içine alındığı, bizlere sahte ve bomboş bir gökyüzü, bunun yanında sahte bir güneşin sunulduğu bir kayboluş. Dünya bilmediğimiz bir sebeple ve bilmediğimiz varlıkların kabuğuyla çevriliyor. Bu kabuk öyle bir kabuk ki atmosferden araştırma amaçlı atılan roketleri (Elon'a selam olsun) seçip dışarı çıkışına izin verirken diğer şeyler bunun dışında kalıyor.

Ve gelelim hikayenin en güzel kısmına (korkmayın korkmayın bunlar kitabın hemen başlarından ve sadece sizin kitaba olan hevesinizi tetikleyecek bilgiler);

Farkediyoruz ki attığımız roketler çok kısa bir sürede hemencecik dünyaya geri dönüyor ama bu dönüşlerinde kaydettikleri veriler binlerce yıllık bir sürecin verileri. Farkediyoruz ki dünyada geçirdiğimiz 1 gün, kabuğumuzun dışında belki de bin yıllık bir süreye tekabül ediyor. Peki yaşlanan ve gittikçe ömrünün sonuna doğru adım adım giden güneş, bu kısacık ömrümüzde bu kadar hızlı
yaşlanmaya devam eder ve ömrünü tamamlamaya yaklaşırsa?


Bu kitap öyle bir kitap ki sürekli aklınızda soru işaretleriyle dolaşıyorsunuz. Bir geleceğe gidip olan hengameye anlam kazandırmaya çalışırken bir yandan da bugüne dönüp Varsayımsalların sırrını çözmeye çalışıyoruz. Onların bize sunduğu bu kabuğun avantaj ve dezavantajlarını kullanıp insanoğlunun neler yapabileceğine şahit oluyoruz.

Özetle dostlarım eğer ki bir bilimkurgu hayranıysanız bu kitap aradığınız kitap. İthaki devam kitapları olan Spin ve Vortex'i de yakın zamanda dilimize kazandıracakken hemen bu kitabı alıp okumaya başlayın derim.

Ve gece gökyüzüne bakarken onların kaybolduğu bir dünyayı hayal edin...


Puan: 8.5

2 yorum:

  1. Selam, bilim kurguyu konu alan kitaplarla yeni yeni ilgilenmeye başladım ve bloğunuza rastladım. Benim için güzel bir başlangıç kitabı olacak,okuyacağım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil